Eldningsförbud i Kronobergs län

Länsstyrelsen har beslutat om eldningsförbud i Kronobergs län. Det råder extrem hög brandrisk i skog och mark.

Stäng meddelande

Handels- och administrationsprogrammet

Här får du lära dig om hur företagande, service och ekonomi hänger ihop. Hur du blir framgångsrik i din kommunikation med kunderna. Och vad som krävs för att ett företag ska fungera. Praktisk kunskap blandat med teori ger dig en bra framtidsgrund.

Här lär du dig om hur företag drivs och fungerar

Om du vill förstå hur handeln fungerar är det bästa sättet att lära av dem som jobbar i branschen. Därför ser vi till att all undervisning är kopplad till arbetslivet. Vi arbetar självständigt och i grupp med teman och projekt som bygger på riktiga förutsättningar. Våra lärare har också erfarenhet från branschen. Genom studiebesök, samarbete med lokala företag och 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) får du lära dig vad som krävs för att bli framgångsrik med kommunikation och servicefrågor. Din praktik ger dig också värdefulla kontakter för framtiden.

Inriktningar

Handel och service

Första året läser alla samma kurser. Från årskurs två kan du profilera din utbildning genom valbara kurser. Du lär dig lika mycket av praktiska fall som av den teori vi läser. Erfarenheterna från praktiken tar vi med oss tillbaka till skolan så att vi kan lära av varandra. Du övar på att lösa problem och agera ansvarsfullt. Och du har tillgång till ett eget digitalt verktyg under hela gymnasiet. Tillsammans ger detta dig en bra grund för att jobba i branschen

Genom att arbeta med verkliga uppdrag som försäljning i butik, företag och evenemang lär du dig om hur handels- och tjänsteföretag verkligen fungerar. Hur man gör bra affärer där både du och kunden är nöjd. Med dina kunskaper förstår du att allt hänger ihop. Du får med dig en förståelse för vad som skapar framgång och hur du kan bidra till ett framgångsrikt företagande.

På programmet får du även arbeta med kundkommunikation i bred mening. Det kan vara allt från enklare typer av reklam till hur du bemöter kunden i butik. Vi jobbar praktiskt med att ta fram annonser, pressmaterial och produktblad. Vi jobbar också med frågor kring kommunikationen i butik, näthandel och i olika kundmöten. Din praktik kan vara förlagd både till butik, företag eller andra organisationer.

Du kan också välja att vara gymnasial lärling inom programmet. Det innebär att du får samma kunskaper men gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

Lagidrottsprofil

Om du läser programmet med lagidrottsprofil kombinerar du dina studier med handboll, fotboll eller innebandy. Med schemalagda träningspass och bra ledare får du möjlighet att utvecklas inom din idrott. Våra meriterade instruktörer ger dig både teoretisk och praktisk träning. Idrottsprofilen är ditt individuella val under två år. Du söker idrottsprofilen samtidigt som du söker programmet.

Efter programmet

Efter gymnasiet kan du söka olika typer av jobb inriktade på butik, kundservice, kommunikation och försäljning. Du har också en bra grund för att starta eget. Genom att välja till kurser får du grundläggande behörighet för högskolestudier. Med en yrkesexamen har du möjlighet att studera på yrkeshögskola.

Du kan kombinera detta program med Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU).