Handels- och administrationsprogrammet

Vi erbjuder en bred utbildning med många möjligheter för dig som siktar högt. Utbildningen förbereder dig för framtiden. Det är ett modernt program som handlar om att lära sig kommunicera med människor.

handelochadmin

Här lär du dig

Du tränar din förmåga att utveckla relationer med affärskontakter, medarbetare och kunder. Praktiska moment och teori varvas på ett sätt som gör utbildningen meningsfull och förbereder dig för yrkeslivet. På det här programmet har du även möjlighet att läsa så att du får grundläggande behörighet för högskolestudier.

Några nyckelord för utbildningen är service, kundkontakter och bemötande, entreprenörskap och kommunikation. Utbildningen handlar även mycket om ledarskap, ekonomi, problemlösning och marknadsföring. Om du vill förstå hur handels- och administrationsbranschen fungerar är det bästa sättet att lära av de som jobbar i branschen. Därför ser vi till att all undervisning är kopplad till arbetslivet. Vi arbetar självständigt och i grupp med projekt som bygger på riktiga förutsättningar. På programmet kan du också välja att bli lärling.

Inriktningar

Handel och service

Här får du möjlighet att lära dig om en expansiv och spännande del inom handelsbranschen. Du får utbildning i varuhantering, e-handel, marknadsföring samt företagande samtidigt som du utvecklar din servicekänsla. Inriktningen erbjuds som utbildning i skolan och som lärlingsutbildning. Du läser kurser inom bland annat företagsekonomi, entreprenörskap, näthandel, kommunikation, ledarskap och marknadsföring. Dessutom lär du dig om företagande genom att starta och driva ett UF-företag, något som ger dig nyttiga erfarenheter och ökar din attraktionskraft på arbetsmarknaden. Du kan bland annat söka jobb inom butik, inköp, försäljning, kundservice och -support, kommunikation och logistik.

Vi erbjuder två profiler inom handel och serviceinriktningen:

• Säljare och butikskommunikatör
  • Företagande

Lärlingsutbildning

På programmet kan du välja att bli lärling. Då jobbar du ännu mer praktiskt och är ute på en lärlingsplats minst halva utbildningstiden. Handledaren på din lärlingsplats blir en viktig person liksom din yrkeslärare på skolan. Du kommer att lära dig att planera och utföra ett arbete självständigt på ett företag, myndighet eller organisation. I de kurser du genomför på en eller flera lärlingsplatser får du den kunskap du behöver för att lyckas inom yrket.

400 poäng av programfördjupningen styrs av ditt val av yrkesutgång. Vi erbjuder två profiler på vår lärlingsutbildning.

• Säljare och butikskommunkatör
  • E-handel och logistik

Idrottsprofil

Vill du kombinera dina studier med din idrott är vår idrottsprofil med idrotterna bandy, fotboll, handboll eller innebandy något för dig. Utövar du någon annan idrott finns en möjlighet att kombinera denmed dina studier inom vår LIU specialprofil. Du får två schemalagda lektioner ledda av kompetenta och engagerade instruktörer. Idrottsprofilen ingår som kurser i ditt individuella val under årskurs 1 och 2.

Du kan ävenkombinera detta program med Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) i handboll och simining samt NIU/RIG i friidrott.

Efter programmet

Efter programmet kan du börja arbeta i yrken inom området handel och service, till exempel som försäljare, visual merchandiser (butikskommunikatör), med kundsupport, kundtjänst, e-handel, företagande och entrprenörskap samt mycket mer. För dig som vill bygga på med ytterligare kunskaper finns förstås möjligheten till vidare studier. Du kan under utbildningen välja kurser som ger dig grundläggande behörighet för högskolestudier. Med en yrkesexamen har du även möjlighet att studera på yrkeshögskola inom exempelvis ekonomi, marknadsföring, logistik, handel och företagande