Restaurang- och livsmedelsprogrammet Kök och servering, Färskvaror, delikatess och catering

Mat och god service är en viktigt del av livet, och de senaste åren har vi fått ett allt större intresse för helhetsupplevelsen som mat, bra råvaror och god service kan ge. Som kock eller servitör kan du bli en del av denna växande upplevelsebransch. Vi hjälper dig att utveckla din talang för den inriktning som du väljer. Utbildningen hålls i nya toppmoderna restauranglokaler på Kungsmadskolan.

Här lär du dig hur smaker kan skapa minnen för livet

Mat och dryck är något som binder samman alla världens länder. Hos oss får du lära dig allt om livsmedel och drycker, hur de tillagas, hanteras och serveras. Vi drivs av kreativitet och passion, och kommer att ge dig grunderna för att du ska kunna utveckla din egen gastronomiska glöd. Naturligtvis jobbar vi med råvaror och förutsättningar som utgår från arbetslivet. Du får tillgång till ett eget digitalt verktyg och vi har en bra mix av teori och praktik. Under minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) får du användning av dina kunskaper hos ett företag i branschen.

Inriktningar

Du väljer inriktning till år 2.

Färskvaror, delikatess och catering

Här lär du dig om råvarornas betydelse för kvaliteten och smaken. Vad som skapar en bra smakupplevelse, hur vi kan höja kvaliteten på det vi äter och hur vi kan utveckla förståelse för ekologisk och närproducerad mat. Vi lär oss om catering, chark och delikatesser. Du får även jobba med presentationsteknik vad gäller mat och dryck.

Kök och servering

Vår restaurangskola är uppbyggd som en vanlig restaurang. Här planerar vi, väljer råvaror och recept. Maten tillagas med både kreativitet och kärlek. I matsalen serverar vi sedan mat och dryck och för oss är helhetsupplevelsen med gästen i centrum det viktigaste. Du får lära dig om hela kedjan och genom vårt samarbete med olika krögare lokalt, i Sverige och även internationellt förbereder vi oss för arbetslivet.

Lärlingsutbildning
Du kan också välja att läsa gymnasial lärling inom programmet. Det innebär att du får samma kunskaper men gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

Idrottsprofil

Vill du kombinera dina studier med din idrott är vår idrottsprofil med idrotterna fotboll, handboll eller innebandy något för dig. Utöver du någon annan idrott finns en möjlighet att kombinera denmed dina studier inom vår LIU specialprofil. Du får två schemalagda lektioner ledda av kompetenta och engagerade instruktörer. Idrottsprofilen ingår som kurser i ditt individuella val under årskurs 1 och 2.

Efter programmet

Efter utbildningen kan du söka många olika jobb inom restaurangbranschen. Din valda inriktning och dina intressen påverkar om du vill jobba som exempelvis kock, servitör eller inom service. Många av våra elever söker sig utomlands efter avslutade studier. På programmet erbjuder vi de kurser du behöver för att gå grundläggande behörighet för högskolestudier. Och med din yrkesexamen har du möjlighet att studera på en yrkeshögskola.

Du kan kombinera detta program med Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) i handboll och simning.