För arbetslivet

Söker du ny personal och morgondagens talanger? Läs mer om hur yrkeshögskolorna kan hjälpa ditt företag att fånga framtidens kompetens.

Praktik – Lärande i arbete (LIA)

Yrkeshögskoleutbildningar kombinerar teori med praktik. Praktiken kallas för LIA (Lärande i Arbete) och är en viktig del av utbildningen. LIA innebär att en del av utbildningen är förlagd till en arbetsplats där de studerande får möjlighet att tillämpa de teoretiska kunskaperna i verkligheten. Dessutom får de studerande kontakter i arbetslivet som mycket väl kan leda till jobb direkt.

Alla utbildningar som leder till en kvalificerad yrkeshögskoleexamen och omfattar 400 YH-poäng (motsvarar två års heltidsstudier) eller mer innehåller minst 25 procent LIA. Dessa praktikperioder är av olika längd och är förlagda både till höst- och vårtermin. Under LIA-praktiken är studenten försäkrad via Kammarkollegiet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Det finns mängder av fördelar med att ta in en praktikant, inte minst om ni är ute efter att rekrytera lovande talanger inom regionens olika bristområden ekonomi, IT, verkstadsteknik, systemutveckling eller vård och hälsa.

Undrar du när nästa LIA-period är? Ska du rekrytera ny personal?
Kontakta aktuell anordnare för information om hur LIA:n organiseras och hur stor del av utbildningstiden som är LIA på den utbildning du är intresserad av.

Visste du att...

  • Många arbetsgivare handplockar sina medarbetare direkt från yrkeshögskolan.
  • Myndigheten för Yrkeshögskolans uppföljningar visar att i snitt femtio procent av de studerande har fått jobb på sin LIA-plats efter utbildningen.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 augusti 2020
Förskola och skola