Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Växjö kommun ansöker om att bli en av EU:s klimatneutrala städer

Kommunstyrelsen har beslutat att skicka in en ansökan till European Climate Neutral Mission om att Växjö kommun ska bli en av EU:s klimatneutrala städer.

European Climate Neutral Mission är en del av EU:s arbete för att skynda på klimatomställningen där målsättningen är att uppnå klimatneutralitet till 2030. För att lyckas med detta vill EU hitta minst 100 städer runtom i Europa som kan fungera som innovationshubbar och exempel på städer på hur klimatomställningen kan se ut. Växjö ansöker nu om att bli en av dessa städer.

- Vi vet att det är tuff konkurrens, men vi tror att vi har goda förutsättningar att bli utsedda. Vi har ett långvarigt och långsiktigt arbete för klimat och miljö, ett ambitiöst hållbarhetsprogram och ett samarbete med Viable Cities, tillsammans med det klimatkontrakt vi nu har undertecknat för andra året i rad, säger Magnus P. Wåhlin (MP), ordförande i kommunstyrelsens hållbarhetsutskott.

European Climate Neutral Mission kommer att bidra till att hitta lösningar, innovationer, investeringar och samarbetsmetoder som kan återanvändas av andra städer runtom i Europa. Städerna som blir en del av missionen får tillgång till särskilt avsatta EU-medel som ska användas för att påskynda klimatomställningen.

- Om vi skulle bli utvalda öppnas möjligheten för flera innovativa och utvecklande satsningar som bidrar till ett klimatneutralt Växjö 2030, säger Magnus P. Wåhlin (MP).

European Climate Neutral Mission pågår fram till och med 2027.

Senast uppdaterad: 11 januari 2022