Växjö topp sju i miljöranking

Växjö kommun fortsätter i toppen och placerar sig på plats sju när tidningen Aktuell Hållbarhet presenterar årets hållbarhetsranking, där de på olika sätt mäter svenska kommuners miljöarbete. I kommungruppen ”större städer och kommuner nära större stad” får Växjö en fjärdeplacering.

Rankingen som Aktuell Hållbarhet genomför bygger på en enkät som kommunerna besvarar och på information och statistik från olika myndigheter och organisationer. Det är fjortonde året som rankingen presenteras och Växjö kommun har placerat sig på plats 33 som lägst och plats fyra som högst. Totalt är det 290 kommuner som deltar i rankingen och årets sjundeplacering kan jämföras med plats fyra 2021.

- Hållbarhet är och förblir viktiga frågor i vår kommun där vi fortsätter vårt partiövergränsande och koncernövergripande arbete. Det är vårt strategiska och långsiktiga arbete med hållbarhetsprogrammet som ytterst avgör hur väl vi lyckas med vårt hållbarhetsarbete, säger Gunnar Nordmark (L), ordförande i Växjö kommuns hållbarhetsutskott.

Rankingen presenteras idag på den årliga konferensen Hållbar kommun i Stockholm. Malmö kommun tar hem förstaplatsen och i kategorin Större städer och kommuner placerar sig Lund, Helsingborg, Gävle och Växjö i toppen.

- Framåt ska vi fokusera på Växjödeklarationen där vi vill att både näringsliv och civilsamhället engagerar sig. För att vi ska lyckas bli en fossilbränslefri kommun till 2030 behöver vi alla hjälpas åt och ta vårt ansvar. Det gäller såväl kommun, näringsliv, civilsamhället och invånare, säger Gunnar Nordmark (L).

Senast uppdaterad: 19 maj 2022