Regler för fyrverkerier

Användandet av så kallade pyrotekniska varor regleras både i nationella lagar och i lokala bestämmelser för Växjö kommun. Viktigast att tänka på är att ingen under 18 år får använda fyrverkerier och att de bara får skjutas under några få timmar på nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton.

Regler för hela Sverige

Åldersgränsen för att köpa, inneha och använda fyrverkerier är 18 år. Åldersgränsen infördes för att minska risken för skador i samband med fyrverkerier eftersom minderåriga ofta är inblandade i den här typen av olyckor.

Alla typer av smällare är förbjudna i Sverige och fyrverkerier med knall som främsta effekt får inte heller säljas eller användas. Raketer som skjuts upp i luften kan även de smälla, men om ljudet bara är en bieffekt är de tillåtna. Det krävs inget tillstånd för tomtebloss, partypoppers, isfacklor och liknande som är avsedda att användas inomhus.

Transportsstyrelsens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns information om vad som gäller för så kallade svävande lyktor.

Växjö kommuns lokala ordningsregler:

I Växjö kommun är användning av pyrotekniska varor enbart tillåtna från klockan 12 på nyårsaftons dag till klockan 03 på nyårsnatten. Samma tider gäller för påskafton och valborgsmässoafton. Under övriga tider på året krävs tillstånd av polismyndigheten.

Det är alltid förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 200 meter från Centrallasarettet i Växjö.

Växjö kommun anordnar inget firande med fyrverkerier vid något tillfälle under året.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 15 augusti 2019
Politik och demokrati