En hållbar utveckling är allas ansvar. Växjö kommun arbetar för att ta sitt ansvar i frågor om miljö, mångfald, folkhälsa och tillgänglighet. Hållbara Växjö 2030 är kommunens hållbarhetsprogram.
Växjö kommun arbetar systematiskt med att minska matsvinn genom att följa en gemensam metodik för att minska, mäta och följa upp matsvinnet, enligt kommunens avfallsplan.
Måltidsorganisationen mäter matsvinn två gånger per år, under två veckor per tillfälle. Under perioden 2019-2021 har matsvinnet i de kommunala skolorna och boendena minskat med 972 kilo, eller 17,4 procent.
Solcellsanläggningar finns både på skolor och kommunala byggnader och anläggningarna blir fler och fler för varje år. Solceller finns bland annat på reningsverket Sundet och på taket till det nya kommunhuset. Den första solcellsanläggningen installerades på gymnasieskolan Kungsmad 2008. Under 2021 producerades totalt 1 436 MWh från Växjö kommuns alla solcellsanläggningar.
Sedan 2018 har kommunkoncernen en gemensam möbelcirkel där möbler återanvänds av kommunens egna verksamheter. Fram till och med 2021 har över 20 000 möbler återbrukats via Möbelcirkeln vilket har minskat kostnaderna för inköp av nya möbler. I Möbelcirkeln finns sex tjänster där personer i olika arbetsmarknadsinsatser är placerade.
I Växjö produceras all fjärrvärme på Sandviksverket av det kommunägda bolaget Veab. Där värms vatten upp som leds ut till kundernas uppvärmnings- och varmvattensystem. Det avsvalnade vattnet leds sedan tillbaka till kraftvärmeverket för att värmas upp igen och ledas ut på nytt. I fjärrvärmeverket används restprodukter från skogen och skogsindustrin. Grotflis, stamvedsflis, bark och sågspån används som bränsle och all fjärrvärme är helt och hållet förnybar sedan 2019.
Växjö är aktiva i arbetet med FNs 17 mål för hållbar utveckling, också kallade globala målen eller Agenda 2030. Kommunfullmäktige antog 2019 ett hållbarhetsprogram som gemensam färdriktning för ett mer hållbart Växjö till 2030 Växjö 2030
Programmet ger en gemensam bild av vilket Växjö som ska eftersträvas. Det ska skapa hållbara förutsättningar för alla som bor, lever och verkar i Växjö kommun samt inspirera och ge underlag för andra aktörer inom kommunen och i världen. För att nå de globala målen måste arbete ske på nationell, regional och lokal nivå.
Hållbarhetsprogrammet Hållbara Växjö 2030 innehåller: en deklaration, fem målbilder, nio utmaningar och tre principer för genomförande. Kopplat till hållbarhetsprogrammet finns drygt 50 indikatorer som används för att ge en bild av om utvecklingen mot ett hållbart Växjö går åt rätt håll. Dessa redovisas årligen i Växjö kommuns årsredovisning.
Filmen ger konkreta exempel på vad vi som kommun, invånare, företag och föreningar kan göra för ett hållbart samhälle.
BBC började kalla Växjö för Europas grönaste stad år 2007 med anledning av kommunens framgångsrika miljöarbete. Internationella medier hängde på och kommunens miljöarbete ledde till stort internationellt och nationellt intresse.
Växjö började restaurera de stadsnära sjöarna redan under 1970-talet och tog år 1996 ett unikt beslut om att sluta använda fossila bränslen (olja, bensin, diesel). Sedan när miljöarbetet fortsatte med goda resultat ledde det till att Växjö under 2000-talet fick flera utmärkelser och internationella miljöpriser och placerade sig på världskartan.