Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Växjö kommun redo att ta emot människor i händelse av omfattande evakuering

Växjö kommun har tagit fram en plan för storskalig mottagning. Planen innebär att kommunen med kort varsel ska kunna ta emot en stor mängd människor som behöver evakueras vid till exempel en kärnkraftsolycka i Oskarshamn eller Ringhals.

- Vi vill självklart bidra och kunna hjälpa till om allvarliga olyckor eller andra händelser inträffar som kan innebära att väldigt många människor i närliggande områden måste evakueras. Därför är det viktigt och bra att vi har en plan och organisation för hur detta ska gå till så vi är förberedda om det inträffar, säger Malin Lauber (S), kommunstyrelsens ordförande.

Länsstyrelsen i Kronobergs län har, tillsammans med bland andra kommunerna i länet, planerat för insatser i händelse av radioaktiv olycka. I det här arbetet har Växjö kommun tagit fram en plan för storskalig mottagning. Planen är endast en planeringsåtgärd för att kunna säkerställa att vi med kort varsel kan ta emot en stor mängd människor som behöver evakueras vid till exempel en kärnkraftsolycka i Oskarshamn eller Ringhals. Men planen ska även kunna användas och aktiveras i händelse av naturkatastrofer eller krig.

Syftet med planen är att kunna skydda människors liv och hälsa genom att skapa en tidsfrist för regeringen och nationella myndigheter att hinna hitta mer långsiktiga lösningar. I Växjö kommun har arbetet med att ta fram planen pågått en tid och man ligger i jämförelse med andra kommuner långt fram.

- Det känns väldigt starkt att vi nu har en plan och processer för hur vi snabbt, vid händelse av evakuering i våra närområden, ska kunna ta emot och ordna med bland annat tillfälliga boenden och vårdplatser för de mest behövande, säger Monica Skagne, kommunchef.

Det är kommunstyrelsen eller krisledningsnämnden som beslutar om och när planen ska aktiveras och kommunchefen som ansvarar för att den verkställs.

- Planen har även tagit höjd för att kunna sanera om någon utsatts för radioaktivt avfall, vilket är oerhört viktigt i händelse av en kärnkraftsolycka, säger Marcus Holmqvist, säkerhetschef.

Kommunfullmäktige föreslås besluta om att anta planen för storskalig mottagning på sitt sammanträde den 28 februari.

Senast uppdaterad: 2 februari 2023