Om Växjö

Växjö har det mesta som kännetecknar en storstad, utom avstånden. En inkluderande plats, där du fullt ut kan vara dig själv. Vi erbjuder en mix av gammalt och nytt, sport och kultur, puls och vila. Men framför allt kan vi erbjuda balans. I Växjö är det inte bara nära till naturen, här börjar naturen i staden. En levnadsvänlig plats med både tätort och landsbygd, för den som vill ha ut mycket av livet.

Att verka i Växjö

Växjö är en bra plats för företag. En universitetsstad i stark tillväxt, med hög expansion och full av doers. Här är det lätt att både etablera och starta nytt i ett näringsliv präglat av nyfikenhet: hellre ja än nej. Något som bidragit till att Växjö är ett av Sveriges största it-kluster. En kreativ kraft i en miljö som tror på hållbart företagande och långsiktighet – både för klimat och näringsliv.

Att uppleva Växjö

Ett nyckelord för Växjö är ”nära”. Nära till puls, kultur och gastronomiska upptäckter. Nära till rofylld natur och outdoor-äventyr. Här finns flera högklassiga restauranger, bland annat med stjärna i Guide Michelin, och möjlighet att uppleva Sveriges, enligt White Guide, bästa hotell. Precis i utkanten av stan sträcker sig fyra mil stig genom både tätort och landsbygd: sex sjöar och tre naturreservat, med mängder av möjligheter att cykla, löpa, gå eller åka skidor i. En smak av Småland, för den som uppskattar livets goda.

Europas grönaste stad

Växjö kommun arbetar tillsammans med invånare, företag, organisationer och universitet för en bättre miljö och för minskad klimatpåverkan och har fått flera internationella utmärkelser för det framgångsrika arbetet med klimatfrågor och för ett fossilbränslefritt Växjö. Bland annat beskrev brittiska BBC Växjö som Europas grönaste stad 2007 och Växjö kommun fick European Green Leaf Award 2018.

Senast uppdaterad: 8 januari 2024