Förskolebussar

En förskolebuss är en mobil förskola som varje dag tar med barnen ut till olika härliga naturområden. Där får barnen – tillsammans med sina förskollärare – upptäcka, utforska och lära känna miljön i sin vackra kommun. Bilden visar ett exempel på hur en förskolebuss kan se ut.

En grön-vit buss med texten förskolebuss på väg mot livslångt lärande. illustration

Genom förskolebussarna sätts utomhuspedagogiken i fokus, och möjligheten för barnen att vara med om olika spännande äventyr och samtidigt lära sig ett varsamt förhållningssätt till natur och miljö.

Förskolebussen är en mobil avdelning men tillhör en förskola. Bussen avgår till exempel varje dag från förskolan vid klockan 09.00 och återvänder sedan vid 15.00-tiden till samma plats. Bussarna kör till så kallade basplatser som ligger max 30 minuter från förskolan. När bussen inte rullar är barnen kvar på den ordinarie förskolan.

Bussarna har bra utrustning – allt från självklarheter som anpassade barnstolar och toaletter till förvaring av kläder, lekmaterial och värmeskåp för mat. Blir ett barn trött finns det möjlighet att vila sig en stund inne i bussen. Varje dag serveras varm mat på bussen eller ute i naturen.

Hur ansöker jag till förskolebussarna?

Förskolebussarna ska användas flexibelt inom kommunen, men i första hand är det Brände Udde och Lammhults förskolor som startar upp med förskolebussarna i sina verksamheter.
Om du vill ansöka till Brände Uddes förskolebuss gör du det via Dexter, och väljer då förskolan "Busster". Vid Lammhults förskolor ingår förskolebussen i den ordinarie verksamheten, och kräver därför inte någon specifik ansökan.

YouTube Visningbild
Senast uppdaterad: 4 januari 2023