Eldningsförbud i Kronobergs län

Länsstyrelsen har beslutat om eldningsförbud i Kronobergs län. Det råder extrem hög brandrisk i skog och mark.

Stäng meddelande

Bygg- och anläggningsprogrammet

Byggprogrammet passar dig som tänker dig en framtid med många spännande arbetsuppgifter inom byggbranschen. Här får du på ett modernt sätt arbeta med nybyggnation och renovering. Du skaffar dig ett bra yrkeskunnande och ett par år efter utbildningen kan du få ditt yrkesbevis.

Här lär du dig genom att bygga på riktigt

För oss är det viktigt att allt du lär dig kopplas till praktiskt arbete. Våra lärare och handledare har lång erfarenhet av byggbranschen. När vi jobbar med olika tekniker och byggmaterial får du lära dig hur de ska användas. Första året arbetar du bland annat med snickeri, golvläggning, murning, betong, plåtslageri, måleri och tapetsering.

Genom att vi lyfter in riktiga arbetsuppgifter i skolan blir du väl förberedd för arbetslivet. Samtidigt som vi jobbar praktiskt läser vi om teknik och material. När praktik och teori hänger ihop blir lektionerna roligare. Vi löser byggtekniska problem och jobbar med IT, ritningar och mätteknik. Du har även 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) ute på ett företag. Som anställd i byggbranschen har du ansvar för kvalitet, ekonomi, planering och kundkontakter. Dessutom lär vi oss om arbetsmiljö och säkerhet. Du tar fram egna underlag för dina arbeten och har tillgång till ett eget digitalt verktyg under hela gymnasiet.

Lagidrottsprofil

För dig som söker inriktning husbyggnad eller måleri. Du kombinerar dina studier från programmet med handboll, fotboll eller innebandy. Med schemalagda träningar och bra ledare får du möjlighet att utvecklas inom din idrott. Våra meriterade instruktörer ger dig både teoretisk och praktisk träning. Idrottsprofilen är ditt individuella val under två år. Du söker idrottsprofilen samtidigt som du söker programmet.

Inriktningar i årskurs 2 och 3

Husbyggnad

Denna inriktning passar dig som vill jobba med att bygga hus. Du lär dig om konstruktion, nybyggnation och renovering - från grund till tak. Och vi jobbar praktiskt med allt från snickeri till armering, murning och betong.

Måleri

Som byggnadsmålare behöver du kunna planera och genomföra arbeten både självständigt och tillsammans med andra. Du lär dig att måla och tapetsera i nya och gamla miljöer. Och du får ett omväxlande och kreativt yrke där du skapar trivsamma miljöer för din omgivning.

Lärlingsutbildningar

På byggprogrammet kan du också välja att bli lärling. Då jobbar du ännu mer praktiskt och är ute på en lärlingsplats flera dagar i veckan. Handledaren på din lärlingsplats blir en viktigt person liksom din yrkeslärare på skolan. Vi har lärlingsutbildningar med följande inriktningar:

Mark och anläggning

Här jobbar du med att ta fram grunden för en byggnad innan huset kommer på plats. Du får lära dig om vatten- och ledningsnät. Men det handlar också om plattläggning, asfaltering och vägar.

Plåtslageri

Plåtslagare är ett yrke med lång tradition. Du får lära dig klippa, falsa och forma efter ritning. Undervisningen sker både i plåtverkstaden och ute på byggen. Uppdragen handlar om byggnadsplåt och ventilation.

Golvläggning

Det finns många typer av golv och de kräver olika kunskap. Det ska vara rätt golv på rätt plats. Här lär du dig att jobba med olika golvmaterial som linoleum, plast och textil. Du får också lägga parkett och andra typer av trägolv.

Efter programmet

Byggbranschen är en viktig del av samhället. Det finns allt från små byggföretag till stora internationella företag med en stor del av uppdragen utomlands. De flesta börjar arbeta som lärling inom det yrke som de har valt på byggprogrammet. När du har arbetat som bygglärling en tid så får du ditt yrkesbevis.

Genom att välja kurser får du grundläggande behörighet för högskolestudier. En yrkesexamen ger dig möjlighet att studera på yrkeshögskolan.

Du kan kombinera detta program med Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU).