Bygg- och anläggningsprogrammet

Bygg- och anläggningsprogrammet passar dig som tänker dig en framtid med många spännande arbetsuppgifter inom byggbranschen. Här får du på ett modernt sätt arbeta med nybyggnation och renovering. Du skaffar dig ett bra yrkeskunnande och ett par år efter utbildningen kan du få ditt yrkesbevis. 

byggoanlaggning

Här lär du dig genom att bygga på riktigt

För oss är det viktigt att allt du lär dig kopplas till praktiskt arbete. Våra lärare och handledare har lång erfarenhet av byggbranschen. Du får lära dig att jobba med olika tekniker och byggmaterial. Första året arbetar du bland annat med snickeri, golvläggning, murning, betong, plåtslageri, måleri samt anläggning. 

Genom att vi lyfter in riktiga arbetsuppgifter i skolan blir du väl förberedd för arbetslivet. Samtidigt som vi jobbar praktiskt läser vi om teknik och material. När praktik och teori hänger ihop blir lektionerna roligare. Vi löser byggtekniska problem och jobbar med IT, ritningar och mätteknik. Du har minst 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) ute på ett företag. Genom att läsa på bygg- och anläggningsprogrammet får du lära sig om byggprojektens olika delar som exempelvis ekonomi, planering, kvalitet och arbetsmiljö. För att arbeta fram underlag kring byggprocessen har du tillgång till ett eget digitalt vekryg under studietiden.

Idrottsprofil

Vill du kombinera dina studier med din idrott är vår idrottsprofil med idrotterna bandy, fotboll, handboll, innebandy eller ishockey något för dig. Utövar du någon annan idrott finns en möjlighet att kombinera denmed dina studier inom vår LIU specialprofil. Du får två schemalagda lektioner ledda av kompetenta och engagerade instruktörer. Idrottsprofilen ingår som kurser i ditt individuella val under årskurs 1 och 2.

Inriktningar i årskurs 2 och 3

Husbyggnad

Denna inriktning passar dig som vill jobba med att bygga hus. Du lär dig om konstruktion, nybyggnation och renovering - från grund till tak. Och vi jobbar praktiskt med allt från snickeri till armering, murning och betong.

Måleri

Som byggnadsmålare behöver du kunna planera och genomföra arbeten både självständigt och tillsammans med andra. Du lär dig att måla och tapetsera i nya och gamla miljöer. Målare är ett omväxlande och kreativt yrke där du skapar trivsamma miljöer för din omgivning.

Lärlingsutbildningar

På byggprogrammet kan du också välja att bli lärling. Då jobbar du ännu mer praktiskt och är ute på en lärlingsplats flera dagar i veckan. Handledaren på din lärlingsplats blir en viktigt person liksom din yrkeslärare på skolan. Vi har lärlingsutbildningar med följande inriktningar:

Mark och anläggning

Här jobbar du med att ta fram grunden för en byggnad innan huset kommer på plats. Du får lära dig om vatten- och ledningsnät. Men det handlar också om plattläggning, asfaltering och vägar.

Plåtslageri

Plåtslagare är ett yrke med lång tradition. Du får lära dig klippa, falsa och forma efter ritning. Undervisningen sker både i plåtverkstaden och ute på byggen. Uppdragen handlar om byggnadsplåt och ventilation.

Golvläggning

Det finns många typer av golv och de kräver olika kunskap. Det ska vara rätt golv på rätt plats. Här lär du dig att jobba med olika golvmaterial som linoleum, plast och textil. Du får också lägga parkett och andra typer av trägolv.

Glastekniker - Nytt from läsåret 20/21
Användningsområdena för glas är många och andelen glas i byggnation ökar stadigt. Som glastekniker använder du glas som byggnadsmaterial, exempelvis till glasfasader, glasräcken och glasväggar.

Betong - Nytt from läsåret 20/21
Som betongarbetare sätter du formar, armerar, gjuter och efterbehandlar betongen.

Murare - Nytt from läsåret 20/21
Dina arbetsuppgifter är främst att bygga upp husets väggar med lättbetongblock och klä husets fasad med tegel. Du kommer för det mesta arbeta med tegel och lättbetong, men även putsning med olika tekniker är en stor del av yrket.

Plattsättare - Nytt from läsåret 20/21
Som plattsättare klär du innerväggar eller golv med kakel, klinker, konstbetongplattor eller mosaik. I din roll som plattsättare ingår även underarbeten såsom att fuktisolera golv och väggar i våtutrymmen.

Efter programmet

Byggbranschen är en viktig del av samhället. Det finns allt från små byggföretag till stora internationella företag med en stor del av uppdragen utomlands. När du har arbetat som bygglärling en tid så får du ditt yrkesbevis. Som målare genomför du ett gesällprov.

Genom att välja kurser får du grundläggande behörighet för högskolestudier. En yrkesexamen ger dig möjlighet att studera på yrkeshögskolan.  

Du kan även kombinera detta program med Nationellt godkänd idrottsutbildning i handboll och simning (NIU) samt NIU/RIG friidrott.

Relaterade dokument

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 januari 2020