Industritekniska programmet

Detta är en utbildning på hög teknisk nivå för kvalificerade yrken inom den moderna industrin. Utmärkt för dig som är praktiker och problemlösare. Utbildningen blandar teori och praktik och använder samma utrustning som du möter ute i arbetslivet.

industritekniska

Här lär du dig av industrin - och för industrin

Industrin har ett stort behov av kompetenta medarbetare. Genom ett nära samarbete med lokala företag får du kunskaper som du har användning för i arbetslivet. Du kommer också att ha arbetsplatsförlagt lärande (APL) på företag i 20 veckor. Tillsammans med dina studier i skolan ger detta dig en bra inblick i hela produktionskedjan. Allt från idé till färdig produkt. För att underlätta ditt arbete har du tillgång till ett digitalt verktyg under hela utbildningen.

En del av programmets utbildning i årkurs 2 och 3 kommer att förläggas till Epic, ett nytt och modernt teknikcenter på Linnéuniversitetet i Växjö.

Inriktningar

Inriktningarna du kan välja mellan är Produkt och maskinteknik samt svetsteknik.

Produkt och maskinteknik

Här lär du dig att använda verktyg och industriell utrustning. I skolan jobbar du med samma slags programmering och modern teknik som finns ute i industrin. Målet är att du själv ska kunna designa, konstruera och producera. Kunskaper som du har användning för i arbetslivet.

Svetsteknik

Denna inriktning lär dig allt om svetsning. Genom att blanda praktiska uppgifter med teori får du en bred kunskap om plåt- och svetsbearbetning. Våra lärare har själva jobbat inom industrin och delar med sig av sina erfarenheter. De hjälper dig med problemlösning och ser till att du lär dig olika typer av svetstekniker.

Lärlingsutbildning
Du kan också välja att läsa gymnasial lärling inom programmet. Det innebär att du får samma kunskaper men gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

Gymnasielärling med anställning och lön
Som Svensk Gymnasielärling är du anställd av ett företag samtidigt som du studerar. Det innebär att du har både klasskompisar och arbetskollegor. Förutom att du pluggar i skolan är du halva din studietid på ett företag.

Idrottsprofil

Vill du kombinera dina studier med din idrott är vår idrottsprofil med idrotterna bandy, fotboll, handboll eller innebandy något för dig som väljer att gå våra skolförlagda inriktningar. Utövar du någon annan idrott finns en möjlighet att kombinera denmed dina studier inom vår LIU specialprofil. Du får två schemalagda lektioner ledda av kompetenta och engagerade instruktörer. Idrottsprofilen ingår som kurser i ditt individuella val under årskurs 1 och 2.

Du kan även kombinera detta program med friidrottsgymnasiet.

Efter programmet

Industrin behöver kvalificerade medarbetare i framtiden. Alla våra elever får sommarjobb efter årskurs 2. När du är klar kan du jobba med många olika yrken som exempelvis CNC-operatör, maskinoperatör, produktionstekniker, svetsare eller säljare. Genom att välja kurser får du grundläggande behörighet för högskolestudier. Med din yrkesexamen har du möjlighet att studera på en yrkeshögskola.

Nya Industritekniska Programmet

Industriföretagen och Kungsmadskolan samarbetar om följande erbjudanden till dig på programmet.

• Möjlighet till tre veckors sommarjobb efter år 2.
  • Möjlighet till stipendium på studentdagen.
  • Truckförarutbildning med truckkort.
  • Certifiering inom olika svetstekniker.
  • Studieresa i år 3 där vi kombinerar teknik och nöje.