Hotell- och turismprogrammet

Välkommen till en bred och spännande utbildning, där vi bryr oss om dig, ser
dig och lyssnar på dig. Kunskap, gemenskap, verklighetsanknuten
utbildning med engagerade, kompetenta lärare ger dig trygghet i din
utbildning för allt i världen!

hotellochturism

Hotell och turism, en framtidsbransch!

Hotell och turism är expansiva områden – både i Sverige och internationellt. Människors resvanor och intressen för nya upplevelser förändras hela tiden. Vi vill uppleva och ta del av nya intryck. Det gör hela rese- och turismbranschen till ett område med en spännande framtid.

Våra kurser utgår mycket från praktiska övningar till skarpa projekt som till exempel guidningar, minimässor och konferenser. Vi läser också marknadsföring och entreprenörskap som är en stor del av grunden för många av de yrken du har att välja på i framtiden. Vårt samarbete med lokala företag ger dig en verklighetsnära utbildning och du blir väl förberedd inför ett spännande yrkesliv.

Inriktningar

Första året ger en gemensam bas, sedan väljer du en inriktning till åk 2 och 3. Under andra året har du möjlighet att skaffa dig praktisk erfarenhet genom att driva ett UF-företag. Du kommer också att få 20 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL), på olika företag i Sverige och utomlands.

Du kan också välja att läsa gymnasial lärling inom programmet. Det innebär att du får samma kunskaper men gör minst hälften av din utbildning på en eller flera arbetsplatser.

Hotell och konferens

Här jobbar du både teoretiskt och praktiskt med grunderna för hur hotell och konferenser fungerar. Det handlar om allt från att arrangera frukostbufféer och checka in gäster till att planera och genomföra konferenser. Tillsammans med dina klasskamrater, planerar och genomför du också kortare och längre studieresor,
där du får använda dig av dina teoretiska kunskaper. Dessutom samarbetar vi med olika företag i Sverige, England, Italien och Spanien där du kan få göra din APL.

Turism och resor

Hos oss utgår allt praktiskt arbete från en teoretisk grund. Du får guida, arrangera resor och evenemang och mycket mer. Vi fokuserar också på hållbar utveckling, som är en viktig del av arbetet för dig som till exempel siktar på en framtid som destinationsutvecklare. Din APL gör du på olika företag i Sverige och utomlands. Programmet har också ett samarbete med en reseledarutbildning i Spanien.

Efter programmet

Efter utbildningen kan du söka jobb inom hotell, försäljning, konferens och turism. Du kan också jobba med planering och aktiviteter inom resebranschen. Din yrkesexamen ger dig möjlighet att studera vidare på en yrkeshögskola och väljer du till kurserna Svenska 2 och 3, får du grundläggande behörighet för högskolestudier.