Fordons- och transportprogrammet

Det är varierande och roligt att arbeta inom fordonsbranschen. Dessutom är arbetsmarknaden god. Utbildningen innehåller mycket praktiska uppgifter och du kommer att få lära dig sådant som du har stor nytta av i arbetslivet.

fordonochtransport

Här lär du dig att arbeta med allt från bilar till skogsmaskiner

Vi blandar praktiskt arbete med teori och spännande upplevelser. Du lär dig hela kedjan – från felsökning till att hitta en lösning och åtgärda felet. Till vår hjälp har vi fordon som är inlämnade av kunder. Du får kunskaper inom bland annat svetsning, mekanik, elektronik och felsköning. Tillsammans med dina lärare kommer du att ansvara för att varje fordon som lämnar verkstaden är i gott skick. Minst 15 veckor av din utbildning är arbetsplatsförlagt lärande (APL) ute på ett företag, det ger en bra inblick i ditt yrkesval. Sköter du dina studier får du ekonomiskt stöd till ett körkort.

Under våren 2019 gick vi in i ett större samarbete med Volvo Car Sverige och Liljas bil för att höja kvaliteten ytterligare på vår utbildning. Samarbetet innebär bland annat studiebesök i verkstad och fabrik, möjligheten att arbeta med ny teknik och uppdaterade verktyg i större utsträckning samt att arbeta med en helt ny Volvobil.

Inriktning

Första året är gemensamt för samtliga inriktningar. Inriktningen karosseri och lackering erbjuds som lärlingsutbildning och väljs därför redan vid gymnasievalet. Inriktningsval mot personbil eller lastbil och mobila maskiner sker under åk 1 inför åk 2.

Lastbil och mobila maskiner

Här får du arbeta med fordon inom entreprenad, jordbruk, skogsbruk och transport. Du får serva, underhålla och reparera. Arbetet riktar sig mer mot företag som har stora behov av servicetekniker till sina maskiner. Maskinerna är gjorda för att kunna utföra en stor mängd olika uppgifter som till exempel att kapa ett träd, lyfta eller transportera gods.

Personbil

Här får du arbeta med personbilar och lätta arbetsfordon. I undervisningen använder vi oss av olika bilmärken och modeller. Det innebär att du också får en introduktion till el- och hybriddrivna fordon. Arbetet blir därför varierande och fokuserat på problemlösning. Efter utbildningen kommer du att ha lärt dig hur man reparerar de flesta fel som kan uppstå i en bil.

Karosseri och lackering

Inriktningen erbjuds som lärlingsutbildning inom Lackering och Karosseriteknik. Här får du kunskaper i lackering av fordon samt reparationer av bilskador. Inriktningen kan leda till arbete som bilskadereparatör eller billackerare. Här får du grundläggande kunskaper inom karossens form och funktion för att kunna reparera samt byta reservdela och bilglas. Du lär dig även att arbeta med olika stetsmetoder och avancerad utrustning. Utbildningen sker till stor del ute på ett företag.

Kontakta din SYV om du har anlag för astma eller allergi. Denna inriktning har moment som kan påverka din hälsa. En god fysik underlättar vid yrkesvalet.

Efter programmet

Arbetsmarknaden inom fordonsbranschen är god. Utbildningen ger dig bra möjligheter för att få ett jobb direkt efter gymnasiet. Det finns också ett stort urval av tänkbara jobb som är både praktiska, självständiga och givande. Genom att välja kurser får du grundläggande behörighet för högskolestudier. Och med din yrkesexamen har du möjlighet att studera på en yrkeshögskola.

Du kan även kombinera detta program med friidrottsgymnasiet.