Fordons- och transportprogrammet

Det är varierande och roligt att arbeta inom fordonsbranschen. Dessutom är arbetsmarknaden god. Utbildningen innehåller mycket praktiska uppgifter och du kommer att få lära dig sådant som du har stor nytta av i arbetslivet.

fordonochtransport

Här lär du dig att arbeta med allt från bilar till skogsmaskiner

Vi blandar praktiskt arbete med teori och spännande upplevelser. Du lär dig hela kedjan – från felsökning till att hitta en lösning och åtgärda felet. Till vår hjälp har vi fordon som är inlämnade av kunder. Du kommer bland annat att få svetsa, meka, koppla och felsöka. Tillsammans med dina lärare kommer du att ansvara för att varje fordon som lämnar verkstaden är i gott skick. Minst 15 veckor av din utbildning är arbetsplatsförlagt lärande (APL) ute på ett företag, det ger en bra inblick i ditt yrkesval. Sköter du dina studier får du ekonomiskt stöd till ett körkort.

Inriktning

Efter att du har läst ett år väljer du mellan två inriktningar.

Lastbil och mobila maskiner

Här får du arbeta med fordon inom entreprenad, jordbruk, skogsbruk och transport. Du får serva, underhålla och reparera. Arbetet riktar sig mer mot företag som har stora behov av servicetekniker till sina maskiner. Dessa är gjorda för att kunna utföra en stor mängd olika uppgifter som till exempel att kapa ett träd, lyfta eller transportera gods.

Personbil

Här får du arbeta med personbilar och lätta arbetsfordon. I undervisningen använder vi oss av olika bilmärken och modeller. Det innebär att du också får en introduktion till el- och hybriddrivna fordon. Arbetet blir därför varierande och fokuserat på problemlösning. Efter utbildningen kommer du att ha lärt dig hur man reparerar de flesta fel som kan uppstå i en bil.

Karosseri och lackering

Inriktningen erbjuds som lärlingsutbildning inom Lackering och Karosseriteknik. Här får du kunskaper i lackering av fordon samt reparationer av bilskador. Inriktningen kan leda till arbete som bilskadereparatör eller billackerare. Här får du grundläggande kunskaper inom karossens form och funktion för att kunna reparera, rikta, spackla, skarva samt byta reservdelar och bilglas. Du får också grunden i hur du arbetar som billackerare med tex plastlagning, maskering och sprutmålning. Du får bl a lära dig att arbeta med olika svetsmetoder och avancerad utrustning. Utbildningen sker till stor del ute på ett företag.

Efter programmet

Arbetsmarknaden inom fordonsbranschen är god. Utbildningen ger dig bra möjligheter för att få ett jobb direkt efter gymnasiet. Det finns också ett stort urval av tänkbara jobb som är både praktiska, självständiga och givande. Genom att välja kurser får du grundläggande behörighet för högskolestudier. Och med din yrkesexamen har du möjlighet att studera på en yrkeshögskola.